Skupina Allianz je zahvaljujoč močnim temeljem na dobri poti, da uresniči napovedi za leto 2024

München, 14. avgust 2024

ALLIANZ JE V PRVI POLOVICI LETA 2024 DOSEGEL REKORDNI DOBIČEK

Drugi kvartal 2024:

  • Skupni obseg poslovanja se je povečal za 7,6 odstotka na 42,6 milijarde evrov
  • Dobiček iz poslovanja znaša 3,9 milijarde evrov, zahvaljujoč dobrim rezultatom v vseh poslovnih segmentih
  • Osnovni čisti dobiček delničarjev znaša 2,5 milijarde evrov

Prvo polletje 2024:

  • Skupni obseg poslovanja se je povečal za 6,4 odstotka na 91,0 milijard evrov
  • Dobiček iz poslovanja se je povečal za 5,3 odstotka na 7,9 milijarde evrov, k čemur so prispevali vsi poslovni segmenti
  • Osnovni čisti dobiček delničarjev se je povečal za 7,7 odstotka na 5,0 milijarde evrov
  • Kapitalizacijsko razmerje po Solventnosti II je znašalo zelo dobrih 206 odstotkov1

Predvidevanja:

  • Ciljni dobiček iz poslovanja za leto 2024 znaša 14,8 milijarde evrov, plus ali minus 1 milijarda evrov2

Drugo:

  • Konec julija je bil sklenjen odkup delnic v višini 1 milijarde evrov
  • Odločeno je bilo, da se skupni obseg odkupov delnic v poslovnem letu 2024 poveča na skupno 1,5 milijarde evrov
  • Allianz je zato sklenil odkupiti dodatne delnice v višini do 500 milijonov evrov

--------------------------

1 Na podlagi četrtletnega obračunavanja dividend; dodatno obračunavanje dividend za letošnje leto bi vplivalo na kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II -6%-p od 30. junija 2024.

2 Kot vedno lahko naravne nesreče in neugodna gibanja na kapitalskih trgih ter dejavniki, navedeni v našem opozorilu v zvezi z izjavami, usmerjenimi v prihodnost, resno vplivajo na dobiček iz poslovanja in/ali čisti dobiček naših dejavnosti ter na rezultate Skupine Allianz.

---------------------------

"Allianz je v prvih šestih mesecih leta dosegel odlične rezultate, kar nas utrjuje v prepričanju, da lahko uresničimo naše celoletne ambicije.

Naša uspešnost kaže na ključne prednosti in prilagodljivost našega podjetja, zlasti ker so bili naši rezultati doseženi kljub velikim naravnim nesrečam v drugem četrtletju – predvsem na domačem trgu. Način, kako se je Allianz odzval strankam, ki so jih prizadele poplave v Nemčiji, odraža najboljšo možno kombinacijo sočutja, hitrosti in strokovnega znanja. Ekipe z digitalnimi orodji za obdelavo zahtevkov so v dveh tednih po dogodku obiskale skoraj vse prizadete nepremičnine, kar je pomirilo naše stranke in omejilo škodo.

Odlične rezultate na področju premoženjskih/nezgodnih zavarovanj so dopolnjevali dobri rezultati v segmentih življenjskega in zdravstvenega zavarovanja ter upravljanja premoženja, kar kaže, kako našo strategijo, osredotočeno na stranke, prenašamo v vzdržno rast dobička."

- Oliver Bäte, glavni izvršni direktor družbe Allianz SE

 

FINANČNI CILJI

Skupni obseg poslovanja

DRUGI KVARTAL 2024: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 7,6 odstotka na 42,6 milijarde evrov, zahvaljujoč močnemu zagonu v vseh poslovnih segmentih.

Prilagojena za učinke preračuna tujih valut in konsolidacije je bila interna rast 8,8-odstotna. Glavno gonilo je bil segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj, vendar so k temu pozitivno prispevali vsi poslovni segmenti.

PRVO POLLETJE 2024:  Skupni obseg poslovanja se je povečal za 6,4 odstotka na 91,0 milijard evrov. K tej rasti so prispevali vsi poslovni segmenti.

Ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut in konsolidacije je notranja rast znašala 7,5 odstotka.

Dobiček

DRUGI KVARTAL 2024: Dobiček iz poslovanja je bil visok in je znašal 3,9 milijarde evrov (2. kvartal 2023: 3,8 milijarde evrov). K temu rezultatu so prispevali vsi poslovni segmenti. Segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj je bil zelo uspešen, kar je v veliki meri odtehtalo vpliv povečanega števila naravnih nesreč.

Osnovni čisti dobiček delničarjev je bil stabilen in je znašal 2,5 milijarde evrov (2. kvartal 2023: 2,5 milijarde evrov).

Čisti dobiček, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, se je povečal na 2,5 milijarde evrov (2. kvartal 2023: 2,3 milijarde evrov) zaradi rasti dobička iz poslovanja in višjega dobička iz opravljanja dejavnosti.

PRVO POLLETJE 2024: Dobiček iz poslovanja se je povečal za 5,3 odstotka na 7,9 milijarde evrov (prvo polletje 2023: 7,5 milijarde evrov), zahvaljujoč vsem poslovnim segmentom. Segment življenjskih in zdravstvenih zavarovanj je dosegel splošno rast v večini regij. Na področju upravljanja premoženja so bili glavni dejavniki višji prihodki iz premoženja v upravljanju, medtem ko je imel segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj koristi od močne rasti in osnovne uspešnosti.

Osnovni čisti dobiček delničarjev  se je povečal za 7,7 odstotka na 5,0 milijard evrov.

Čisti dobiček, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, se je povečal za 14,2 odstotka na 5,0 milijard evrov (prva polovica leta 2023: 4,4 milijard evrov) zaradi rasti dobička iz poslovanja in višjega rezultata iz opravljanja dejavnosti.

Osnovni čisti dobiček na delnico (osnovni EPS)3 je znašal 12,57 evrov (v enakem obdobju 2023: 11,40 evrov).

Osnovna letna donosnost lastniškega kapitala (RoE)3 je znašala 17,5 odstotka (za celotno leto 2023: 16,1 odstotka).

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II

Kapitalski količnik Solventnost II je ob koncu drugega četrtletja 2024 znašal 206 odstotkov4 v primerjavi z 203 odstotki ob koncu prvega četrtletja 2024.

----------------------

3 Izračun osnovnega čistega dobička na delnico in osnovne donosnosti lastniškega kapitala temelji na osnovnem čistem dobičku delničarjev.

4 Na podlagi četrtletnega obračunavanja dividend; dodatno obračunavanje dividend za letošnje leto bi vplivalo na kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II -6%-p od 30. junija 2024.

--------------------

USPEHI POSAMEZNIH SEGMENTOV

“Rezultati, ki jih je Allianz dosegel v drugem četrtletju in doslednost našega poslovanja potrjujejo trajnost našega zagona in odpornost našega poslovnega modela.

  • V segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj smo dosegli zelo dober dobiček iz poslovanja. To kaže na našo sposobnost doseganja dobrih rezultatov, kljub številnim hudim naravnim katastrofam, zlasti v Nemčiji. Našo uspešnost podpira tudi naša stalna osredotočenost na produktivnost.
  • Dosegli smo odličen dobiček iz poslovanja na področju življenjskih in zdravstvenih zavarovanj. Visok delež novih poslov in dobra marža novih poslov sta dokazilo o privlačnosti naših izdelkov.
  • Na področju upravljanja premoženja smo v drugem četrtletju z nadaljnjimi neto prilivi v višini 14,1 milijarde evrov v prvem polletju dosegli 48,4 milijarde evrov neto prilivov. Naša upravljanja sredstev tretjih oseb so prvič po 1. četrtletju 2022 presegla 1,8 bilijona evrov. To je dobra podlaga za prihodnjo rast dobička.

Samozavestno zremo v drugo polovico leta 2024 in potrjujemo napovedi za dobiček iz poslovanja v višini 14,8 milijarde evrov plus ali minus 1 milijardo evrov za celotno leto."

- Claire-Marie Coste-Lepoutre, glavna finančna direktorica družbe Allianz SE

 

Premoženjska/nezgodna zavarovanja: Visok dobiček iz poslovanja

DRUGI KVARTAL 2024: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 9,4 odstotka na 19,3 milijarde evrov (drugi kvartal 2023: 17,6 milijarde evrov). Notranja rast je bila 10,5 odstotka, prilagojena za učinke prevedbe tujih valut in učinke konsolidacije. Glavni dejavnik je bila zelo dobra rast v višini 12 odstotkov v segmentu zavarovanj trgovine na drobno, MSP in voznih parkov, medtem ko so komercialna zavarovanja napredovala za 9 odstotkov.

Dobiček iz poslovanja je znašal 1,9 milijarde evrov (drugi kvartal 2023: 2,0 milijarde evrov), kar je ob upoštevanju povečanih izgub zaradi naravnih nesreč in vremenskih razmer pozitivno poslovanje.

Kombinirani količnik  je znašal 93,5 odstotka (v enakem četrtletju lani: 92,2 odstotka). Škodni količnik je znašal 69,2 odstotka (v enakem obdobju lani: 67,4 odstotka), saj je bistveno višje zahtevke zaradi naravnih nesreč deloma izravnal boljši »run-off«. Osnovna donosnost se je izboljšala v skladu s pričakovanji. Stroškovni količnik se je povečal za 0,5 odstotne točke na 24,2 odstotka.

PRVO POLLETJE 2024: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 7,3 odstotka na 44,8 milijarde evrov (v enakem obdobju lani: 41,7 milijarde evrov). Notranja rast je bila 8,1 odstotka, prilagojena za učinke prevedbe tujih valut in učinke konsolidacije. Na področju zavarovanj trgovine na drobno, MSP in voznih parkov je rast znašala 9 odstotkov, komercialna zavarovanja pa so prispevala 5 odstotkov.

Dobiček iz poslovanja se je povečal za 3,3 odstotka na odlične 4,0 milijarde evrov (prvo polletje 2023: 3,9 milijarde evrov).

Kombinirani količnik  je znašal 92,7 odstotka (v enakem obdobju lani: 92,0 odstotka). Škodni količnik je znašal 68,3 odstotka (prvo polletje 2023: 67,2 odstotka), saj je višje zahtevke zaradi naravnih nesreč deloma izravnal boljši »run-off«. Osnovna donosnost se je izboljšala v skladu s pričakovanji. Stroškovni količnik se je povečal za 0,4 odstotne točke na 24,4 odstotka.

 

Življenjska/zdravstvena zavarovanja: zelo dobra rast

DRUGI KVARTAL 2024:  PVNBP, sedanja vrednost novih poslovnih premij se je povečala na 18,8 milijarde evrov (drugi kvartal 2023: 17,7 milijarde evrov), k čemur je prispeval večji obseg v večini subjektov. Po prilagoditvi za eno veliko pogodbo v preteklem letu se je vrednost PVNBP povečala za 14,7 odstotka.

Dobiček iz poslovanja se je povečal na 1,4 milijarde evrov (2. četrtletje 2023: 1,2 milijarde evrov), k čemur so prispevale vse regije.

Pogodbena rezerva za storitve (CSM) se je s 53,2 milijarde evrov v prvem četrtletju povečala na 53,6 milijarde evrov zaradi dobre normirane rasti CSM v višini 1,3 odstotka, ki so jo nekoliko izravnali negospodarski učinki.

Marža za nove posle (NBM) je znašala visokih 5,8 odstotka (2. četrtletje 2023: 6,2 odstotka). Vrednost novih poslov (VNB) je ostala zelo dobra in je znašala 1,1 milijarde evrov, enako kot iz istega obdobja lani.

PRVO POLLETJE 2024: PVNBP se je povečal na 41,1 milijarde evrov (prva polovica 2023: 36,2 milijarde evrov), k čemur je prispevala močna prodaja kapitalsko učinkovitih izdelkov.

Dobiček iz poslovanja se je povečal na 2,7 milijarde evrov (prva polovica 2023: 2,5 milijarde evrov) zaradi pozitivnega razvoja v skoraj vseh regijah.

Pogodbena rezerva za storitve (CSM) se je povečala z 52,6 milijarde evrov ob koncu leta 2023 na 53,6 milijarde evrov, z močno normalizirano rastjo CSM v višini 3,1 odstotka.

Marža za nove posle je znašala visokih 5,7 odstotka (v istem obdobju lani: 5,8 odstotka). Vrednost novih poslov se je povečala na 2,4 milijarde evrov (prvo polletje 2023: 2,1 milijarde evrov), predvsem zaradi rasti obsega v večini subjektov.

 

Upravljanje sredstev: Dober dobiček iz poslovanja in močni neto prilivi

DRUGI KVARTAL 2024: Prihodki iz poslovanja so znašali 2,0 milijarde evrov, kar je za 4,4 več ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut. Višji prihodki iz premoženja v upravljanju so več kot odtehtali nižje provizije za uspešnost.

Dobiček iz poslovanja se je povečal na 742 milijonov evrov (v enakem obdobju 2023: 703 milijonov evrov), kar predstavlja 5,6-odstotno rast. Ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut se je dobiček iz poslovanja povečal za 4,8 odstotka. Razmerje med stroški in dohodki (CIR)  je ostalo stabilno pri 62,4 odstotka (2. četrtletje 2023: 62,5 odstotka).

Upravljana sredstva tretjih oseb so 30. junija 2024 znašala 1,803 bilijona evrov, kar je za 19 milijard evrov več kot konec prvega četrtletja 2024, in so tako dosegla najvišjo raven po prvem četrtletju 2022. K temu so največ prispevali neto prilivi v višini 14,1 milijarde evrov z nadaljnjimi pozitivnimi učinki pretvorbe valut.

Skupna sredstva v upravljanju so konec drugega četrtletja 2024 znašala 2,309 bilijona evrov, kar je 12 milijard evrov več kot konec prvega kvartala 2024 in v skladu z rezultati za upravljanje sredstev tretjih oseb.

PRVO POLLETJE 2024: Prihodki iz poslovanja so znašali 4,0 milijarde evrov, kar je za 5,1 odstotkov več ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut. Na povečanje so v veliki meri vplivali višji prihodki iz premoženja v upravljanju.

Dobiček iz poslovanja se je povečal iz 1,4 milijona evrov v prvi polovici leta 2023 na 1,5 milijona evrov, kar predstavlja 6,3-odstotno rast. Ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut se je dobiček iz poslovanja povečal za 6,5 odstotka. Razmerje med stroški in dohodki (CIR) se je izboljšalo in je znašalo 61,8 odstotka (v enakem obdobju lani: 62,3 odstotka).

Upravljana sredstva tretjih oseb so se od konca leta 2023 povečala za 91 milijard evrov na 1,803 bilijona evrov do 30. junija 2024. K temu so največ prispevali močni neto prilivi v višini 48,4 milijarde evrov.

 

TABELA REZULTATOV

Skupina Allianz – ključni podatki za 2. četrtletje in prvo polovico 2024

 

 

Drugi kvartal

2024

Drugi kvartal

2023

Delta

Prvo polletje 2024

Prvo polletje 2023

Delta

Skupni obseg poslovanja

Mrd. €

42,6

39,6

7,6 %

91,0

85,6

6,4 %

- Premoženjska/nezgodna zavarovanja

Mrd. €

19,3

17,6

9,4 %

44,8

41,7

7,3 %

- Življenjska/zdravstvena zavarovanja

Mrd. €

21,5

20,3

6,2 %

42,7

40,4

5,5 %

- Upravljanje sredstev

Mrd. €

2,0

1,9

5,2 %

4,0

3,8

4,9 %

- Konsolidacija

Mrd. €

-0,2

-0,2

-4,5 %

-0,3

-0,3

2,4 %

Dobiček/izguba iz poslovanja

mio €

3.926

3.783

3,8 %

7.911

7.513

5,3 %

- Premoženjska/nezgodna zavarovanja

mio €

1.915

1.983

-3,4 %

3.981

3.855

3,3 %

- Življenjska/zdravstvena zavarovanja

mio €

1.379

1.202

14,7 %

2.705

2.521

7,3 %

- Upravljanje sredstev

mio €

742

703

5,6 %

1.516

1.426

6,3 %

- Podjetja in drugo

mio €

-112

-111

1,1 %

-291

-287

1,4 %

- Konsolidacija

mio €

2

6

-66,6 %

0

-2

-92,4 %

Čisti prihodki

mio €

2.661

2.486

7,0 %

5.293

4.647

13,9 %

- kar se pripiše neobvladujočemu deležu

mio €

149

150

-0,9 %

305

278

9,5 %

- kar se pripiše delničarjem

mio €

2.513

2.337

7,5 %

4.988

4.369

14,2 %

Osnovni čisti dobiček delničarjev1

2.536

2.517

0,8 %

5.049

4.690

7,7 %

Osnovni čisti dobiček na delnico2

6,15

5,97

3,0 %

12,57

11,40

10,2 %

Dodatni ključni kazalniki uspešnosti

 

 

 

 

 

 

 

- Donosnost lastniškega kapitala v skupini3

%

 

 

 

17,5 %

16,1 %

1,4 % -p

- Kombinirani količnik premoženjskih/nezgodnih zavarovanj

%

93,5 %

92,2 %

1,3 % -p

92,7 %

92,0 %

0,7 % -p

- Marža za nove posle v segmentu

%

5,8 %

6,2 %

-0,4 % -p

5,7 %

5,8 %

-0,1 % -p

- Razmerje med stroški in dohodki za upravljanje sredstev

%

62,4 %

62,5 %

-0,1 % -p

61,8 %

62,3 %

-0,5 % -p

 

 

 

 

 

06/30/2024

12/31/2023

Delta

Lastniški kapital4

Mrd. €

 

 

 

55,5

58,2

-4,7 %

Pogodbena storitvena marža (neto)

Mrd. €

 

 

 

33,7

32,7

2,9 %

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II5

%

 

 

 

206 %

206 %

0 % -p

Sredstva tretjih oseb v upravljanju

Mrd. €

 

 

 

1.803

1.712

5,3 %

Prosimo, upoštevajte: Številke so v milijonih evrov, razen če ni izrecno navedeno drugače. Zaradi zaokroževanja se navedene številke morda ne ujemajo natančno z navedenimi skupnimi zneski, odstotki pa morda ne odražajo natančno absolutnih vrednosti.

1_Predstavlja delež čistega dobička delničarjev pred neoperativnimi tržnimi gibanji in pred amortizacijo neopredmetenih sredstev iz poslovnih združitev (vključno z vsemi povezanimi učinki davka na dobiček).

2_Izračunano z deljenjem osnovnega čistega dobička zadevnega obdobja, ki pripada delničarjem, prilagojenega za čiste finančne stroške, povezane z nedatiranimi podrejenimi obveznicami, ki so razvrščene med lastniški kapital, s tehtanim povprečnim številom uveljavljajočih se delnic (osnovni čisti dobiček na delnico).

3_Predstavlja razmerje med letnim osnovnim čistim dobičkom, ki pripada delničarjem, in povprečnim lastniškim kapitalom na začetku in na koncu obdobja. Osnovni čisti dobiček, ki pripada delničarjem, je prilagojen za neto finančne stroške, povezane z nedatiranimi podrejenimi obveznicami, ki so razvrščene med lastniški kapital. Iz povprečnega lastniškega kapitala so izključeni nedatirane podrejene obveznice, razvrščene med lastniški kapital, nerealizirani dobički in izgube iz zavarovalnih pogodb ter drugi nerealizirani dobički in izgube. Zneski, preračunani na letno raven, ne predstavljajo napovedi za celotno leto. Za prvo četrtletje leta 2023 je prikazana osnovna donosnost lastniškega kapitala za ustrezno celotno leto. Zaradi prilagoditve primerjalnih podatkov za bilanco stanja iz preteklih obdobij se je osnovni čisti dobiček na delnico spremenil za +0,1 % -p v primerjavi z objavljenim podatkom na dan 31. decembra 2023.

4_Brez neobvladujočih deležev. V prvem četrtletju 2024 je družba Allianz nekatere manjšinske deleže prerazvrstila med lastniški kapital in obveznosti. Primerjalni podatki za bilanco stanja iz preteklih obdobij so bili prilagojeni, kar je imelo manjši vpliv samo na lastniški kapital (zmanjšal se je za 0,2 milijarde EUR na dan 31. decembra 2023).

5_Podatki o tveganem kapitalu so razpršeni po skupinah pri 99,5-odstotni stopnji zanesljivosti. Količnik kapitalizacije Solventnost II temelji na četrtletnem obračunavanju dividend; dodatno obračunavanje dividend za letošnje leto bi vplivalo na količnik kapitalizacije Solventnost II za -6 %-p na dan 30. junija 2024.

 

Za dodatne informacije se obrnite na:

Gaja Jeriček, Tel: +386 30 452 808, e-pošta:  gaja.jericek@allianz-slovenija.si

Frank Stoffel, Tel. +49 89 3800 18124, e-pošta: frank.stoffel@allianz.com

Fabrizio Tolotti, Tel. +49 89 3800 14819, e-pošta: fabrizio.tolotti@allianz.com

Johanna Oltmann, Tel. +49 89 3800 13346, e-pošta:  johanna.oltmann@allianz.com

 

POVEZANE POVEZAVE

Konferenca za medije

8. avgust 2024, 11:00 po srednjeevropskem času: YouTube English line

Konferenca za analitike

8. avgust 2024, 14:30 po srednjeevropskem času: YouTube English line

Rezultati

Rezultate in povezane dokumente lahko najdete v centru za prenos.

 

PRIHODNJI DOGODKI

Finančni rezultati 2. četrtletje 2024

13. november 2024

Dan kapitalskih trgov

10. decembra 2024

Več informacij je na voljo v finančnem koledarju.