Poročilo o poslovnih rezultatih: za 2. četrtletje in prvih šest mesecev leta 2023

Družba Allianz je povečala dobiček iz poslovanja za 7,1 % na 3,8 milijarde evrov

München, 10. avgust 2023

SKUPINA POTRDILA NAPOVED ZA CELO LETO

2. četrtletje 2023:

  • Skupni obseg poslovanja se je povečal za 5,9 odstotka na 39,6 milijarde evrov.
  • Dobiček iz poslovanja se je povečal za 7,1 odstotka na 3,8 milijarde evrov; predvsem zaradi odličnih rezultatov v poslovnih segmentih premoženjskih/nezgodnih in življenjskih/zdravstvenih zavarovanj.
  • Osnovni čisti dobiček delničarjev se je povečal za 22,9 odstotka na 2,5 milijarde evrov.

Prvih šest mesecev leta 2023:

  • Skupni obseg poslovanja se je povečal za 4,8 odstotka na 85,6 milijarde evrov.
  • Dobiček iz poslovanja se je povečal za 14,9 odstotka na 7,5 milijarde evrov; predvsem zaradi odličnih rezultatov v poslovnih segmentih premoženjskih/nezgodnih in življenjskih/zdravstvenih zavarovanj.
  • Osnovni čisti dobiček delničarjev se je povečal za 90,2 odstotka na 4,7 milijarde evrov.
  • Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II znaša visokih 208 odstotkov v primerjavi z 201 odstotkom ob koncu četrtega četrtletja 20221.

Predvidevanja:

  • Potrjen ciljni dobiček iz poslovanja za leto 2023 znaša 14,2 milijarde evrov, plus ali minus 1 milijarda evrov2.

Drugo:

  • Odkup delnic v višini do 1,5 milijarde evrov poteka po načrtu: Do konca julija 2023 je bilo pridobljenih 2,9 milijona delnic za 0,6 milijarde evrov.

____________________________________________________________________________

Opomba: Finančni rezultati temeljijo na novih računovodskih standardih MSRP 9 (Finančni instrumenti) in MSRP 17 (Zavarovalne pogodbe), ki sta bila sprejeta 1. januarja 2023. Primerjalna obdobja so bila prilagojena tako, da odražajo uporabo teh novih računovodskih standardov.

1 Brez uporabe prehodnih ukrepov za tehnične rezervacije.

2 Kot vedno, lahko naravne katastrofe in neugodne razmere na kapitalskih trgih ter dejavniki, navedeni v našem opozorilu glede izjav za prihodnost, bistveno vplivajo na dobiček iz poslovanja in/ali na čisti dobiček naših dejavnosti ter na rezultate skupine Allianz.

»Odlični rezultati družbe Allianz v prvi polovici leta 2023 dokazujejo trdnost naših temeljev, saj s pridom izkoriščamo svojo globalno prisotnost in raznoliko mešanico poslovnih dejavnosti v korist svojih strank in delničarjev. Z dvomestno rastjo dobička smo na dobri poti k doseganju ciljev skupine za letošnje leto.

Še posebej me veselijo odlični rezultati na področju premoženjskega in nezgodnega zavarovanja, kjer smo dosegli visok kombinirani količnik 92 % z neprekinjeno rastjo obsega in dobička v segmentu življenjskega in zdravstvenega zavarovanja, pa tudi zaradi odpornosti segmenta upravljanja premoženja, kjer smo že drugo četrtletje zapored zabeležili pozitivne neto prilive tretjih oseb kljub previdnosti vlagateljev.

Trdna rast je jasen odraz neprekinjenega zaupanja naših strank, da jim bomo v podporo v tem težavnem obdobju inflacije in polarizacije. Ti trendi ne pomenijo samo izziva za svetovno gospodarstvo, ampak imajo tudi velik vpliv na finančni položaj posameznikov. S svojimi rezultati in kapitalskim položajem dokazujemo, da je Allianz družba, ki brez izjeme zagotovi ustrezne rešitve, ki jih ljudje potrebujejo, zlasti v nemirnih časih, ki smo jim priča.«

- Oliver Bäte, glavni izvršni direktor družbe Allianz SE

 

FINANČNI CILJI

Skupni obseg poslovanja

2. četrtletje 2023: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 5,9 odstotka na 39,6 milijarde evrov, k čemur je zaradi višjih cen in obsega največ prispeval poslovni segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj, medtem ko je bila rast v poslovnem segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj povezana predvsem z visokim obsegom enkratnih premij v ZDA. Ta rast je bila delno izravnana z nižjimi prihodki, ki jih ustvarjajo upravljana sredstva v segmentu upravljanja premoženja.

Notranja rast, ki je prilagojena za učinke pretvorbe tujih valut in konsolidirane učinke, je znašala visokih 8,7 odstotka, k čemur je največ prispeval poslovni segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj, dodatno pa tudi segment življenjskih/zdravstvenih zavarovanj.

Prvih šest mesecev leta 2023: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 4,8 odstotka na 85,6 milijarde evrov, k čemur je največ prispeval poslovni segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj in dodatno tudi segment življenjskih/zdravstvenih zavarovanj, delno pa se je to izravnalo z znižanjem v poslovnem segmentu upravljanja premoženja.

Notranja rast je bila visokih 6,4 odstotka, k čemur je največ prispeval poslovni segment premoženjskih/nezgodnih zavarovanj.

Dobiček

2. četrtletje 2023: Dobiček iz poslovanja se je povečal za 7,1 odstotka na 3,8 (2. četrtletje 2022: 3,5) milijarde evrov. Vzrok za to so boljši rezultati poslovanja v ZDA v poslovnem segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj in boljši rezultat zavarovalnih storitev v segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj. To se je delno izravnalo s poslovnim segmentom upravljanja premoženja zaradi nižjih prihodkov, ki jih ustvarjajo upravljana sredstva.

Osnovni čisti dobiček delničarjev je bil visoke 2,5 (2. četrtletje 2022: 2,0) milijarde evrov zaradi višjega dobička iz poslovanja.

Čisti dobiček, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, je znašal 2,3 (2. četrtletje 2022: 2,0) milijarde evrov.

Osnovni čisti dobiček na delnico (osnovni EPS)3 je znašal 11,40 (prvih šest mesecev 2022: 5,77) evra.

Osnovna letna donosnost lastniškega kapitala (RoE)3 je znašala 16,7 odstotka (za celotno leto 2022: 12,7 odstotka).

Prvih šest mesecev leta 2023: Dobiček iz poslovanja se je povečal za 14,9 odstotka na 7,5 (prvih šest mesecev 2022: 6,5) milijarde evrov. Vzrok za to so boljši poslovni rezultati naložb v ZDA v poslovnem segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj in boljši rezultat zavarovalnih storitev v segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj. To se je delno izravnalo s poslovnim segmentom upravljanja premoženja zaradi nižjih prihodkov, ki jih ustvarjajo upravljana sredstva.

Osnovni čisti dobiček delničarjev je znašal 4,7 (prvih šest mesecev 2022: 2,5) milijarde evrov zaradi višjega dobička iz poslovanja in boljšega rezultata iz dejavnosti, ki niso osnovna dejavnost družbe. Na navedeni rezultat je v prejšnjem letu vplivala rezervacija, povezana z zadevo AllianzGI US Structured Alpha.

Čisti dobiček, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, je znašal 4,4 (prvih šest mesecev 2022: 2,5) milijarde evrov.

____________________________________________________________________________

3 Izračun osnovnega EPS in osnovne RoE temelji na osnovnem čistem dobičku delničarjev

 

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II je na koncu drugega četrtletja 2023 znašal 208 odstotkov v primerjavi z 206 odstotki ob koncu prvega četrtletja leta 2023. Če vključimo uporabo prehodnih ukrepov za tehnične rezervacije, je kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II na koncu drugega četrtletja 2023 znašal 235 odstotkov, medtem ko je ob koncu prvega četrtletja leta 2023 znašal 232 odstotkov.

 

USPEHI POSAMEZNIH SEGMENTOV

»Naši dobri rezultati in doslednost pri izvedbi znova govorijo o kakovosti naše franšize.

  • Rast skupnega obsega poslovanja v segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj je bila izvrstna. Dosegli smo visoko povišanje stopenj in še naprej sprejemamo ukrepe za uspešno izravnavo inflacije. Zaradi trdnega cenovnega trenda in velike discipliniranosti pri prevzemu tveganj v zavarovanje je bila uspešnost zavarovanj za pravne osebe izjemna.
  • Donosnost poslovanja na področju življenjskih/zdravstvenih zavarovanj je zelo visoka. Trajno ustvarjanje vrednosti, dobro podprto z rastjo sedanje vrednosti premij novih poslov in z visoko maržo za nove posle, je dokaz naše zmožnosti za zagotavljanje vrednosti našim strankam ob hkratnem doseganju zdrave dobičkonosnosti.
  • Naša dejavnost na področju upravljanja premoženja je v drugem četrtletju še naprej dosegala pozitivne neto prilive, saj smo svojim strankam pomagali pri spopadanju z zahtevnim poslovnim okoljem. Upravljana sredstva tretjih oseb so bila stabilna in so znašala 1,7 bilijona evrov v primerjavi s prvim četrtletjem. To je dober obet za ustvarjanje dobička v prihodnosti.

Potrjujemo svojo celoletno napoved dobička iz poslovanja v višini 14,2 milijarde evrov, plus ali minus 1 milijarda evrov.«

- Giulio Terzariol, finančni direktor družbe Allianz SE

 

Premoženjska/nezgodna zavarovanja: Dvomestna rast

2. četrtletje 2023: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 8,0 odstotka na 17,6 (16,3) milijarde evrov. Notranja rast, prilagojena za učinke pretvorbe tujih valut in konsolidirane učinke, je bila visoka in je znašala 11,4 odstotka, k čemur sta prispevala cenovni učinek v višini 7,1 odstotka in učinek obsega v višini 4,7 odstotka, kar pa je delno izravnal storitveni učinek v višini –0,5 odstotka. K povečanju so največ prispevali Allianz Partners ter družbe Allianz v Avstraliji, Latinski Ameriki in Nemčiji.

Dobiček iz poslovanja se je povečal za 10,8 odstotka na 2,0 (1,8) milijarde evrov, k čemur je prispeval boljši rezultat zavarovalnih storitev pa tudi boljši poslovni rezultati naložb.

Kombinirani količnik se je izboljšal za 0,4 odstotne točke na 92,2 odstotka (92,6 odstotka). Škodni količnik se je izboljšal za 0,4 odstotne točke na 67,4 odstotka, k čemur so prispevali nižji škodni zahtevki zaradi naravnih katastrof in pozitivni učinek diskontiranja. To je bilo delno izravnano z višjimi stroški zahtevkov in nižjimi »run-off« rezultati. Stroškovni količnik se je rahlo povečal za 0,1 odstotne točke na 24,8 odstotka (24,7 odstotka).

Prvih šest mesecev leta 2023: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 9,8 odstotka na 41,7 (38,0) milijarde evrov. Rast prihodkov od notranje prodaje, prilagojena za učinke pretvorbe tujih valut in konsolidirane učinke, je bila visoka in je znašala 11,8 odstotka, k čemur je prispeval cenovni učinek v višini 6,4 odstotka pa tudi učinek obsega v višini 5,4 odstotka ter storitveni učinek v višini 0,1 odstotka. Čeprav so k tej rasti prispevali mnogi subjekti, so najpomembnejši delež prispevale družbe Allianz Partners, Turkiye, AGCS in Nemčija.

Dobiček iz poslovanja se je povečal za 16,3 odstotka na 3,9 (3,3) milijarde evrov, k čemur sta prispevala bistveno boljši rezultat zavarovalnih storitev in boljši poslovni rezultat naložb.

Kombinirani količnik se je izboljšal za 1,1 odstotne točke na 92,0 odstotka (93,2 odstotka). Škodni količnik se je izboljšal za 0,9 odstotne točke na 67,2 odstotka zaradi nižjih škodnih zahtevkov zaradi naravnih katastrof in ugodnega učinka diskontiranja. To je bilo delno izravnano z višjimi stroški zahtevkov in manj ugodnimi »run-off« rezultati. Stroškovni količnik se je povečal za 0,2 odstotne točke na 24,8 odstotka (25,0 odstotka).

 

Življenjska/zdravstvena zavarovanja: Visok dobiček iz poslovanja

2. četrtletje 2023: PVNBP, sedanja vrednost premij novih poslov, je znašala 17,7 (16,5) milijarde evrov, k čemur je prispeval predvsem večji obseg v ZDA zaradi porasta prodaje rentnih zavarovanj s fiksnim indeksom. Ekonomski učinki v Nemčiji in Italiji, ki so bili predvsem posledica diskontiranja, so imeli izravnalni učinek.

Dobiček iz poslovanja se je povečal na 1,2 (1,0) milijarde evrov, k čemur je največ prispeval boljši rezultat v Združenih državah Amerike, kjer se je negativni rezultat varovanja pred tveganjem za rentna zavarovanja s spremenljivim donosom za prejšnje leto spremenil v pozitivnega. Razbremenitev pogodbene rezerve za storitve (CSM) je ostala stabilna pri 1,2 (1,2) milijarde evrov.

Pogodbena rezerva za storitve (CSM) je stabilna pri 52,9 (52,4) milijarde evrov. Vrednost novih poslov in pričakovana donosnost sklenjenih pogodb sta bili izravnani z razbremenitvijo pogodbene rezerve za storitve in z ekonomskimi odstopanji. Normalizirana rast je v drugem četrtletju znašala 1,5 odstotka.

Marža za nove posle (NBM) je znašala 6,2 odstotka (6,3 odstotka). Vrednost novih poslov (VNB) se je nekoliko povečala na 1,1 (1,0) milijarde evrov.

Prvih šest mesecev leta 2023: PVNBP, sedanja vrednost premij novih poslov, se je zmanjšala na 36,2 (37,6) milijarde evrov, ker je bilo povečanje v ZDA in Allianz Reinsurance izravnano z manjšim prispevkom iz Nemčije in Italije.

Dobiček iz poslovanja se je povečal na 2,5 (1,8) milijarde evrov, k čemur je prispeval boljši naložbeni rezultat v Združenih državah Amerike, kjer se je negativni rezultat varovanja pred tveganjem za rentna zavarovanja s spremenljivim donosom za prejšnje leto spremenil v pozitivnega. Razbremenitev pogodbene rezerve za storitve (CSM) se je nekoliko povečala na 2,5 (2,4) milijarde evrov in je v skladu s pričakovanji.

Pogodbena rezerva za storitve (CSM) v višini 52,9 (52,2) milijarde evrov je posledica obsežnih novih poslov v ZDA in Nemčiji ter pričakovane rasti zaradi sproščanja. Normalizirana rast je znašala 2,7 odstotka.

Marža za nove posle (NBM) se je zaradi ugodnih ekonomskih razmer pri subjektih povečala na 5,8 odstotka (5,5 odstotka). Vrednost novih poslov (VNB) je ostala stabilna in je znašala 2,1 (2,1) milijarde evrov. Razlog za to je izravnava rezultatov v Franciji in Nemčiji.

 

Upravljanje sredstev: Stabilno upravljanje sredstev tretjih oseb

2. četrtletje 2023: Prihodki iz poslovanja so znašali 1,9 milijarde evrov, kar je za 2,0 odstotka manj ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut. Višje provizije za uspešnost so bile več kot izravnane z nižjimi prihodki iz upravljanih sredstev.

Dobiček iz poslovanja je znašal 703 (773) milijarde evrov, kar je 9,0 odstotka manj kot v predhodnem letu. Ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut se je dobiček iz poslovanja zmanjšal za 7,3 odstotka. Razmerje med stroški in dohodki (CIR) se je povečalo na 62,5 odstotka (61,7 odstotka).

Upravljana sredstva tretjih oseb so 30. junija 2023 znašala 1,662 bilijona EUR, kar je za 6 milijard EUR manj kot v prvem četrtletju leta 2023. Pozitivne neto prilive v višini 2,7 milijarde evrov in pozitivne učinke na trgu v višini 2,0 milijarde evrov so zmanjšali negativni učinki pretvorbe tujih valut v višini 10,5 milijarde evrov.

Celotna upravljana sredstva so konec drugega četrtletja 2023 znašala 2,163 bilijona evrov, kar je 11 milijard evrov manj kot konec prvega četrtletja 2023, vključno z neto odlivi v višini 5,9 milijarde evrov.

Prvih šest mesecev leta 2023: Prihodki iz poslovanja so se zmanjšali za 7,5 odstotka na 3,8 milijarde evrov, in sicer zaradi nižjih prihodkov, ki jih ustvarjajo upravljana sredstva. Dobiček iz poslovanja je znašal 1,4 (1,6) milijarde evrov, kar je 11,1 odstotka manj kot v predhodnem letu. Ob upoštevanju učinkov pretvorbe tujih valut se je dobiček iz poslovanja zmanjšal za 11,8 odstotka. Razmerje med stroški in dohodki (CIR) se je povečalo na 62,3 odstotka (60,7 odstotka). Upravljana sredstva tretjih oseb so 30. junija 2023 znašala 1,662 bilijona evrov, kar je za 27 milijard evrov več kot konec leta 2022.

 

TABELA REZULTATOV ZA 2. ČETRTLETJE IN PRVO POLOVICO 2023

Skupina Allianz – ključni podatki za 2. četrtletje in prvo polovico 2023

 

 

2. četrtletje 2023

2. četrtletje 2022

Delta

6M 2023

6M 2022

Delta

Skupni obseg poslovanja

Mrd. EUR

39,6

37,4

5,9 %

85,6

81,7

4,8 %

  - Premoženjska/nezgodna zavarovanja

Mrd. EUR

17,6

16,3

8,0 %

41,7

38,0

9,8 %

- Življenjska/zdravstvena zavarovanja

Mrd. EUR

20,3

19,3

5,4 %

40,4

39,9

1,3 %

- Upravljanje sredstev

Mrd. EUR

1,9

2,0

-6,9 %

3,8

4,1

-7,5 %

- Konsolidacija

Mrd. EUR

-0,2

-0,2

-9,9 %

-0,3

-0,3

-3,5 %

Dobiček/izguba iz poslovanja

Mio. EUR

3.783

3.532

7,1 %

7.513

6.536

14,9 %

- Premoženjska/nezgodna zavarovanja

Mio. EUR

1.983

1.790

10,8 %

3.855

3.316

16,3 %

- Življenjska/zdravstvena zavarovanja

Mio. EUR

1.202

981

22,5 %

2.521

1.787

41,1 %

- Upravljanje sredstev

Mio. EUR

703

773

-9,0 %

1.426

1.605

-11,1 %

- Podjetja in drugo

Mio. EUR

-111

-65

71,7 %

-287

-265

8,1 %

- Konsolidacija

Mio. EUR

6

53

-89,2 %

-2

94

n. r.

Čisti prihodki

Mio. EUR

2.486

2.089

19,0 %

4.647

2.675

73,7 %

- kar se pripiše neobvladujočemu deležu

Mio. EUR

150

112

33,8 %

278

223

24,5 %

- kar se pripiše delničarjem

Mio. EUR

2.337

1.977

18,2 %

4.369

2.452

78,2 %

Osnovni čisti dobiček delničarjev1

Mio. EUR

2.517

2.048

22,9 %

4.690

2.466

90,2 %

Osnovni čisti dobiček na delnico2

EUR

5,97

4,75

25,6 %

11,40

5,77

97,7 %

Dodatni ključni kazalniki uspešnosti

 

 

 

 

 

 

 

- Donosnost lastniškega kapitala skupine3

%

-

-

-

16,7 %

12,7 %

4,0 % -p

- Kombinirani količnik premoženjskih/nezgodnih zavarovanj

%

92,2 %

92,6%

-0,4 % -p

92,0 %

93,2 %

-1,1 % -p

- Marža za nove posle v segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj

%

6,2 %

6,3 %

-0,1 % -p

5,8 %

5,5 %

0,3 % -p

- Razmerje med stroški in dohodki za upravljanje sredstev

%

62,5 %

61,7 %

0,9 % -p

62,3 %

60,7 %

1,6 % -p

 

 

 

 

 

30. 6. 2023

31. 12. 2022

Delta

Lastniški kapital4

Mrd. EUR

 

 

 

54,3

54,4

-0,2 %

Razbremenitev pogodbene rezerve za storitve (neto)

Mrd. EUR

 

 

 

32,4

31,7

2,0 %

 Kapitalski količnik v skladu s Solventnostjo II5

%

 

 

 

208 %

201 %

7 % -p

Upravljana sredstva tretjih oseb

Mrd. EUR

 

 

 

1.662

1.635

1,7 %

Opomba: Številke so v milijonih evrov, razen če ni izrecno navedeno drugače. Zaradi zaokroževanja se navedene številke morda ne ujemajo natančno z navedenimi skupnimi zneski, odstotki pa morda ne odražajo natančno absolutnih vrednosti.

1_ Predstavlja del čistega dobička delničarjev pred neoperativnimi tržnimi gibanji in pred amortizacijo posebnih neopredmetenih sredstev iz poslovnih združitev (vključno z vsemi povezanimi učinki davka na dobiček).

2_ Izračunano z deljenjem čistega dobička zadevnega obdobja, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, prilagojenega za čiste finančne stroške, povezane z nedoločenimi podrejenimi obveznicami, ki so razvrščene med lastniški kapital, s tehtanim povprečjem števila delnic v prometu (osnovni čisti dobiček na delnico).

3_ Predstavlja razmerje med osnovnim čistim dobičkom, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, in povprečnim lastniškim kapitalom na začetku in koncu obdobja. Osnovni čisti dobiček, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, je prilagojen za neto finančne stroške, povezane z nedatiranimi podrejenimi obveznicami, ki so uvrščene v lastniški kapital. Iz povprečnega lastniškega kapitala so izključene nedatirane podrejene obveznice, razvrščene med lastniški kapital, in postavke drugega vseobsegajočega donosa (OCI). Letni zneski ne predstavljajo napovedi za celotno leto. Za 6M 2022 je prikazana osnovna donosnost lastniškega kapitala za ustrezno celotno leto.

4_ Brez neobvladujočih deležev.

5_ Podatki o tveganem kapitalu so razpršeni po skupinah pri 99,5-odstotni stopnji zanesljivosti. Vključno z uporabo prehodnih ukrepov za zavarovalno-tehnične rezervacije stopnja kapitalizacije v skladu z direktivo Solventnost II na dan 30. junija 2023 znaša 235 %.

 

Za dodatne informacije se obrnite na:

Holger Klotz

Tel. +49 89 380090921

e-pošta:  holger.klotz@allianz.com

Kirti Pandey

Tel. +49 89 380016255

e-pošta:  kirti.pandey@allianz.com

Johanna Oltmann              

Tel. +49 89 380013346

e-pošta:  johanna.oltmann@allianz.com

 

POVEZANE POVEZAVE

Konferenca za medije

10. avgust 2023, 11:00 CEST: YouTube  Angleški opis

Konferenca analitikov

10. avgust 2023, 14:30 CEST: YouTube Angleški opis

Rezultati

Rezultate in povezane dokumente lahko najdete v  centru za prenos.

IFRS 9/17

Več podrobnosti o novih računovodskih standardih MSRP 9 in 17 je na voljo  tukaj.

 

PRIHODNJI DOGODKI

Finančni rezultati 3. četrtletje 2023

10. november 2023

Več informacij je na voljo v finančnem koledarju.

____________________________________________________________________________

O družbi Allianz

Allianz Group je ena od vodilnih svetovnih zavarovalnic in upravljavcev premoženja z več kot 122 milijoni* zasebnih in poslovnih strank v več kot 70 državah. Stranke družbe Allianz lahko uporabljajo široko paleto osebnih in podjetniških zavarovalnih storitev, od premoženjskega, življenjskega in zdravstvenega zavarovanja do asistenčnih storitev, kreditnega zavarovanja in globalnega poslovnega zavarovanja. Družba Allianz je eden največjih svetovnih vlagateljev, ki v imenu svojih zavarovalnih strank upravlja približno 714 milijard evrov.** Poleg tega naša upravljavca premoženja PIMCO in Allianz Global Investors upravljata približno 1,7 bilijona evrov** premoženja tretjih oseb. Zaradi svojega sistematičnega vključevanja ekoloških in družbenih meril v svoje poslovne procese in naložbene odločitve smo po indeksu trajnosti Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index) med vodilnimi v zavarovalniški panogi. Leta 2022 je več kot 159.000 zaposlenih doseglo skupne prihodke v višini 152,7 milijarde evrov in dobiček iz poslovanja skupine v višini 14,2 milijarde evrov.

* Vključno z nekonsolidiranimi subjekti s strankami družbe Allianz.

** 30. junija 2023.

*** Kot poročano – ni prilagojeno za uporabo standardov MSRP 9 in MSRP 17.

-------------------------------------------

Za te ocene kot vedno velja spodnja izjava o omejitvi odgovornosti.

Opozorilo v zvezi z izjavami o prihodnosti

Ta dokument vsebuje izjave o prihodnosti, kot so obeti ali pričakovanja, ki temeljijo na trenutnih stališčih in predpostavkah vodstva ter na katera lahko vplivajo znana in neznana tveganja ter negotovosti. Dejanski rezultati, številke o uspešnosti ali dogodki se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v takšnih vnaprejšnjih izjavah.

Do odstopanj lahko pride zaradi sprememb dejavnikov, ki med drugim vključujejo: (i) splošne gospodarske in konkurenčne razmere v osnovni dejavnosti in na ključnih trgih družbe Allianz, (ii) uspešnost finančnih trgov (zlasti nestanovitnost trga, likvidnost in kreditni dogodki), (iii) negativno publiciteto, regulativne ukrepe ali sodne postopke v zvezi s skupino Allianz, drugimi znanimi podjetji in sektor finančnih storitev na splošno, (iv) pogostost in resnost zavarovanih škodnih dogodkov, vključno s tistimi, ki so posledica naravnih nesreč, in razvoj stroškov škode, (v) stopnje in trende umrljivosti ter obolevnosti, (vi) stopnje vztrajnosti, (vii) obseg kreditnih neplačil, (viii) stopnje obrestnih mer, (ix) menjalne tečaje, predvsem menjalni tečaj EUR/USD, (x) spremembe zakonov in predpisov, vključno z davčnimi predpisi, (xi) vpliv prevzemov, vključno s povezanimi vprašanji integracije in z reorganizacijskimi ukrepi, ter (xii) splošne konkurenčne pogoje, ki v vsakem posameznem primeru veljajo na lokalni, regionalni, nacionalni in/ali svetovni ravni. Številne od teh sprememb lahko poslabšajo teroristične dejavnosti.

Ni obveznosti posodabljanja

Skupina Allianz ne prevzema nobenih obveznosti za posodabljanje kakršnih koli informacij ali izjav za prihodnost, razen tistih, ki jih moramo razkriti v skladu z zakonom.

Drugo

Podatki o čistih sredstvih, finančnem položaju in rezultatih poslovanja so pripravljeni v skladu z Mednarodnimi standardi računovodskega poročanja. To četrtletno sporočilo o poslovnih rezultatih ne predstavlja medletnega računovodskega poročila v skladu z Mednarodnim računovodskim standardom (MRS) 34.

To je prevod nemškega četrtletnega poročila poslovnih rezultatov skupine Allianz. V primeru odstopanj se upošteva nemški izvirnik.

Opomba o varstvu zasebnih podatkov

Družba Allianz SE je zavezana k varovanju vaših osebnih podatkov. Več informacij najdete v naši izjavi o zasebnosti