Poročilo o poslovnih rezultatih za prvo četrtletje 2024

Družba Allianz je povečala dobiček iz poslovanja za 6,8 % na 4,0 milijarde evrov

Družba Allianz je povečala dobiček iz poslovanja za 6,8 % na 4,0 milijarde evrov

Skupina potrdila napoved za celo leto

München, 15. maj 2024

1. četrtletje 2024:

  • Skupni obseg poslovanja se je povečal za 5,3 odstotka na 48,4 milijarde evrov.
  • Dobiček iz poslovanja se je povečal za 6,8 odstotka na 4,0 milijarde evrov zaradi poslovnega segmenta premoženjskih/nezgodnih zavarovanj in dobrih rezultatov v poslovnih segmentih upravljanja sredstev ter življenjskih/zdravstvenih zavarovanj.
  • Osnovni čisti dobiček delničarjev se je povečal za 15,7 odstotka na 2,5 milijarde evrov.
  • Močan kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II v višini 203 odstotke1.

Obeti:

  • Ciljni dobiček iz poslovanja za leto 2024 ostaja 14,8 milijarde evrov, plus ali minus 1 milijarda evrov2.

Drugo:

  • Začetek odkupa delnic v vrednosti 1 milijarde evrov, zaključen je odkup v vrednosti 0,5 milijarde evrov.

________

1 Brez uporabe prehodnih ukrepov za tehnične rezervacije in s četrtletnim obračunavanjem dividend.

2 Kot vedno lahko naravne katastrofe in neugodne razmere na kapitalskih trgih ter dejavniki, navedeni v našem opozorilu glede izjav za prihodnost, bistveno vplivajo na dobiček iz poslovanja in/ali čisti dobiček naših dejavnosti ter rezultate skupine Allianz.

________

»Trdni rezultati družbe Allianz dokazujejo kakovost naših temeljev, vrednost doslednega izvajanja naše strategije in prednost mnogih talentov in spretnosti, ki so zastopani v naši organizaciji.

Naša 5-odstotna rast obsega poslovanja in dvomestno povečanje čistega dobička delničarjev sta znak dobrega začetka leta. V segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj smo zabeležili solidno bruto rast prihodkov in neto povečanje dobička, ki odražata ravnovesje med rastjo in discipliniranostjo pri prevzemu tveganj v zavarovanje. Razvoj novih poslov v segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj je potrdil privlačnost našega širokega portfelja produktov. Neto tokovi naših poslov upravljanja sredstev so v prvem četrtletju že presegli lanske celoletne ravni, kar poudarja kakovost našega poslovanja in njegovo vrednost za stranke.

Zaradi dosežene dobičkonosnosti, odpornosti in doslednega upravljanja kapitala smo zaupanja vreden partner, še posebej v času povečane negotovosti in pospešenih sprememb.«

- Oliver Bäte, glavni izvršni direktor družbe Allianz SE

FINANČNI CILJI

Skupni obseg poslovanja

1. četrtletje 2024: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 5,3 odstotka na 48,4 milijarde evrov, k čemur so prispevali vsi poslovni segmenti. V segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj smo zabeležili dobro rast na podlagi cen, medtem ko so na povečanje v poslovnem segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj vplivale predvsem Združene države Amerike in Italija. K rasti v segmentu upravljanja sredstev so prispevali večji obseg sredstev v upravljanju in višje provizije za uspešnost.

Rast prihodkov od notranje prodaje je znašala 7,5 odstotka, k čemur so prispevali vsi poslovni segmenti.

Dobiček

1. četrtletje 2024: Dobiček iz poslovanja je bil visok in je znašal 4,0 milijarde evrov (1. četrtletje 2023: 3,7), kar je 6,8-odstotno povečanje, ki ga je mogoče pripisati poslovnemu segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj, pri čemer sta k njemu na splošno enakomerno prispevala boljši rezultat zavarovalnih storitev in boljši rezultat iz naložbenja. K dobičku iz poslovanja je prispeval tudi poslovni segment upravljanja sredstev zaradi višjih čistih prihodkov od provizij, medtem ko je poslovni segment življenjskih/zdravstvenih zavarovanj dosegel dober dobiček iz poslovanja na ravni lanskega leta.

Osnovni čisti dobiček delničarjev se je povečal na 2,5 (2,2) milijarde evrov zaradi višjega dobička iz poslovanja in rezultata neoperativnih dejavnosti.

Čisti dobiček, ki ga je mogoče pripisati delničarjem, se je povečal na 2,5 (2,0) milijarde evrov. Osnovni dobiček na delnico (EPS)3 je bil 6,42 (5,43) evra.

Osnovna letna donosnost lastniškega kapitala (RoE)3  je znašala 17,4 odstotka (za celotno leto 2023: 16,1 odstotka).

________

3 Izračun osnovnega čistega dobička na delnico in osnovne donosnosti lastniškega kapitala temelji na osnovnem čistem dobičku delničarjev.

________

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II je na koncu prvega četrtletja 2024 znašal 203 odstotke v primerjavi z 206 odstotki ob koncu leta 2023.

 

USPEHI POSAMEZNIH SEGMENTOV

»Zelo uspešno poslovanje družbe Allianz v prvem četrtletju dokazuje našo neomajno zavezanost ustvarjanju vrednosti:

  • V segmentu premoženjskih/nezgodnih zavarovanj sta močna notranja rast na podlagi cene in stroga discipliniranost pri prevzemu tveganj v zavarovanje prispevali k znatnemu povečanju dobička iz poslovanja. Rezultat je bil deloma tudi posledica naravnih katastrof z majhnim učinkom in višjih prihodkov iz naložb.
  • Obsežna rast novih poslov v segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj
  • poudarja kakovost naše globalne franšize v konkurenčnem okolju. Skupaj s privlačno maržo za nove posle nas to postavlja v zelo dober položaj za nadaljnje ustvarjanje vrednosti.
  • Pri poslih upravljanja sredstev so močni neto prilivi tretjih oseb in izjemne provizije za uspešnost pokazali, da smo bili uspešno kos nestanovitnemu okolju kapitalskih trgov. Povečanje obsega sredstev tretjih oseb v upravljanju in konkurenčno razmerje med stroški in prihodki nam zagotavljata dober položaj za donosno rast.

Leto smo začeli zelo dobro. Našo sposobnost ustvarjanja vrednosti za delničarje podpira dober količnik v skladu z direktivo Solventnost II, ki znaša 203 odstotke. Potrjujemo svojo celoletno napoved dobička iz poslovanja v višini 14,8 milijarde evrov, plus ali minus 1 milijarda evrov.«

- Claire-Marie Coste-Lepoutre, glavna finančna direktorica družbe Allianz SE

 

Premoženjska/nezgodna zavarovanja: Zelo dober dobiček iz poslovanja

1. četrtletje 2024: Skupni obseg poslovanja se je povečal za 5,7 odstotka na 25,5 (24,1) milijarde evrov. Notranja rast je bila 7,5 odstotka, prilagojena za učinke prevedbe tujih valut in učinke konsolidacije. Glavni dejavnik je bila zelo dobra rast v višini 9 odstotkov v segmentu zavarovanj trgovine na drobno, MSP in voznih parkov. Komercialno zavarovanje se je izboljšalo za 4 odstotke.

Dobiček iz poslovanja se je močno povečal za 10,4 odstotka na 2,1 (1,9) milijarde evrov. Rast je bila enakomerno razdeljena med boljši rezultat zavarovalnih storitev in boljši rezultat iz naložbenja.

Kombinirani količnik je ostal na odličnih 91,9 odstotka (91,9 odstotka). Škodni količnik je znašal 67,3 odstotka (67,0 odstotka), saj je bil nižji »run-off« rezultat delno izravnan z neznatnimi škodami zaradi naravnih katastrof in boljšim količnikom iztrženih izgub. Stroškovni količnik se je izboljšal za 0,3 odstotne točke na 24,6 odstotka.

 

Življenjska/zdravstvena zavarovanja: Močna rast novih poslov

1. četrtletje 2024: PVNBP, sedanja vrednost novih poslovnih premij se je povečala na 22,3 (18,5) milijarde evrov, k čemur je prispeval večji obseg v večini subjektov. K temu sta največ prispevala Allianz Re ter pozitiven zagon prodaje v Italiji in ZDA.

Dobiček iz poslovanja je ostal dober pri 1,3 (1,3) milijarde evrov.

Pogodbena rezerva za storitve (CSM) se je povečala z 52,6 milijarde evrov ob koncu leta 2023 na 53,2 milijarde evrov do 31. marca 2024, z močno normalizirano rastjo CSM v višini 1,7 odstotka. Vsi naši subjekti so beležili dober rezultat, Allianz Re pa je imel koristi tudi od velike pogodbe.

Marža za nove posle (NBM) se je povečala na 5,7 odstotka (5,5 odstotka). Vrednost novih poslov (VNB) je poskočila na 1,3 (1,0) milijarde evrov zaradi rasti obsega v večini subjektov in večje raznolikosti dejavnosti.

 

Upravljanje sredstev: Močni neto prilivi

1. četrtletje 2024: Poslovni prihodki so dosegli 2,0 milijarde evrov, kar je 4,7-odstotka več, saj so se povečali obseg sredstev v upravljanju in provizije za uspešnost. Ob upoštevanju učinkov prevedbe tujih valut se je dobiček iz poslovanja povečal za 5,7 odstotka.

Dobiček iz poslovanja se je povečal na 773 (723) milijonov evrov, kar je 7,0 odstotka več. Ob upoštevanju učinkov prevedbe tujih valut se je dobiček iz poslovanja povečal za 8,1 odstotka. Razmerje med stroški in dohodki (CIR) se je izboljšalo in je znašalo 61,1 odstotka (62,0 odstotka).

Upravljana sredstva tretjih oseb so 31. marca 2024 znašala 1,784 bilijona evrov, kar je za 71 milijard evrov več kot konec leta 2023. K temu so največ prispevali močni neto prilivi v višini 34,2 milijarde evrov z nadaljnjimi pozitivnimi prispevki pretvorbe valut in tržnih učinkov.

Skupna sredstva v upravljanju so konec prvega četrtletja 2024 znašala 2,297 bilijona evrov, kar je 73 milijard evrov več kot konec leta 2023 in v skladu z rezultati sredstev tretjih oseb v upravljanju.

 

TABELA REZULTATOV ZA 1. ČETRTLETJE 2024

Skupina Allianz – ključne številke 1. četrtletja 2024

 

 

 

 

 

 

 

1. četrtletje 2024

 

1. četrtletje 2023

 

Delta

Skupni obseg poslovanja

milijard €

 

48,4

 

46,0

 

5,3 %

 

- Premoženjska/nezgodna zavarovanja

 

milijard €

 

25,5

 

24,1

 

5,7 %

 

- Življenjska/zdravstvena zavarovanja

 

milijard €

 

21,1

 

20,1

 

4,9 %

 

- Upravljanje sredstev

 

milijard €

 

2,0

 

1,9

 

4,7 %

 

- Konsolidacija

 

milijard €

 

–0,2

 

–0,2

 

10,0 %

 

Poslovni izid (dobiček/izguba) iz poslovanja

 

mio €

 

3.986

 

3.731

 

6,8 %

 

- Premoženjska/nezgodna zavarovanja

 

mio €

 

2.066

 

1.872

 

10,4 %

 

- Življenjska/zdravstvena zavarovanja

 

mio €

 

1.327

 

1.320

 

0,5 %

 

- Upravljanje sredstev

 

mio €

 

773

 

723

 

7,0 %

 

- Podjetja in drugo

 

mio €

 

–179

 

–176

 

1,6 %

 

- Konsolidacija

 

mio €

 

–2

 

–7

 

–72,8 %

 

Čisti prihodki

 

mio €

 

2.631

 

2.160

 

21,8 %

 

- kar se pripiše neobvladujočemu deležu

 

mio €

 

156

 

128

 

21,7 %

 

- kar se pripiše delničarjem

 

mio €

 

2.475

 

2.032

 

21,8 %

 

Osnovni čisti dobiček delničarjev1

 

mio €

 

2.513

 

2.173

 

15,7 %

 

Osnovni čisti dobiček na delnico2

 

 

6,42

 

5,43

 

18,2 %

 

Dodatni ključni kazalniki uspešnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Donosnost lastniškega kapitala skupine3

%

17,4 %

16,1 %

1,3 % -p

 

- Kombinirani količnik premoženjskih/nezgodnih zavarovanj         

 

%

 

91,9 %

 

91,9 %

 

0,0 % -p

 

- Marža za nove posle v segmentu življenjskih/zdravstvenih zavarovanj            

 

%

 

5,7 %

 

5,5 %

 

0,2 % -p

 

- Razmerje med stroški in dohodki za upravljanje sredstev

 

%

 

61,1 %

 

62,0 %

 

–0,8 % -p

 

 

 

 

 

 

 

31. 3. 2024

 

31. 12. 2023

 

Delta

Lastniški kapital4

milijard €

 

60,0

 

58,2

 

3,0 %

 

Pogodbena storitvena marža (neto)

 

milijard €

 

33,2

 

32,7

 

1,4 %

 

Kapitalski količnik v skladu z direktivo Solventnost II5

 

%

 

203 %

 

206 %

 

–3 % -p

 

Sredstva tretjih oseb v upravljanju

 

milijard €

 

1.784

 

1.712

 

4,2 %

_______

Prosimo, upoštevajte: Številke so v milijonih evrov, razen če ni izrecno navedeno drugače. Zaradi zaokroževanja se navedene številke morda ne ujemajo natančno z navedenimi skupnimi zneski, odstotki pa morda ne odražajo natančno absolutnih vrednosti.

1_Predstavlja del čistega dobička delničarjev pred neoperativnimi tržnimi gibanji in pred amortizacijo neopredmetenih sredstev iz poslovnih združitev (vključno z vsemi povezanimi učinki davka na dobiček).

2_Izračunano z deljenjem osnovnega čistega dobička zadevnega obdobja, ki pripada delničarjem, prilagojenega za čiste finančne stroške, povezane z nedatiranimi podrejenimi obveznicami, ki so razvrščene med lastniški kapital, s tehtanim povprečnim številom uveljavljajočih se delnic (osnovni čisti dobiček na delnico).

3_Predstavlja letni količnik med osnovnim čistim dobičkom, ki ga je mogoče pripisati delničarjem,1 in povprečnim lastniškim kapitalom na začetku in na koncu obdobja. Osnovni čisti dobiček, ki pripada delničarjem, je prilagojen za neto finančne stroške, povezane z nedatiranimi podrejenimi obveznicami, ki so razvrščene med lastniški kapital. Iz povprečnega lastniškega kapitala so izključeni nedatirane podrejene obveznice, razvrščene med lastniški kapital, nerealizirani dobički in izgube iz zavarovalnih pogodb ter drugi nerealizirani dobički in izgube. Zneski, preračunani na letno raven, ne predstavljajo napovedi za celotno leto. Za prvo četrtletje leta 2023 je prikazana osnovna donosnost lastniškega kapitala za ustrezno celotno leto. Zaradi prilagoditve primerjalnih podatkov za bilanco stanja iz preteklih obdobij se je osnovni čisti dobiček na delnico spremenil za +0,1 % -p v primerjavi z objavljenim podatkom na dan 31. decembra 2023.

4_Brez neobvladujočih deležev. V prvem četrtletju 2024 je družba Allianz nekatere manjšinske deleže prerazvrstila med lastniški kapital in obveznosti. Primerjalni podatki za bilanco stanja iz preteklih obdobij so bili prilagojeni, kar je imelo manjši vpliv samo na lastniški kapital (zmanjšal se je za 0,2 milijarde EUR na dan 31. decembra 2023).

5_Podatki o tveganem kapitalu so razpršeni po skupinah pri 99,5-odstotni stopnji zanesljivosti. Stopnja kapitalizacije po Solventnosti II odraža četrtletno obračunavanje dividend in ne vključuje uporabe prehodnih ukrepov za tehnične rezervacije (katerih učinek je v 1. četrtletju 2024 znašal +20 % -p).

_______

 

Za dodatne informacije se obrnite na:

Gaja Jeriček

Tel. +386 30 452 808

E-naslov: gaja.jericek@allianz-slovenija.si

Frank Stoffel

Tel. +49 89 3800 18124

E-naslov:  frank.stoffel@allianz.com

Fabrizio Tolotti

Tel. +49 151 5995 6396

E-naslov: 

fabrizio.tolotti@allianz.com

Johanna Oltmann

Tel. +49 89 3800 13346

E-naslov: johanna.oltmann@allianz.com

POVEZANE POVEZAVE

Konferenca za medije

15. maj 2024, 11:00 CEST: YouTube v angleščini

Konferenca za analitike

15. maj 2024, 14.30 CEST: YouTube v angleščini

Rezultati

Rezultate in povezane dokumente lahko najdete v centru za prenos.

 

PRIHODNJI DOGODKI

Finančni rezultati 2. četrtletje 2024

8. avgust 2024

Več informacij najdete v finančnem koledarju.

O družbi Allianz

Skupina Allianz je ena od vodilnih svetovnih zavarovalnic in upravljavcev premoženja z okoli 125 milijonov* zasebnih in poslovnih strank v skoraj 70 državah. Stranke družbe Allianz lahko koristijo široko paleto osebnih in podjetniških zavarovalnih storitev, od premoženjskega, življenjskega in zdravstvenega zavarovanja do asistenčnih storitev, kreditnega zavarovanja in globalnega poslovnega zavarovanja. Družba Allianz je eden največjih svetovnih vlagateljev, ki v imenu svojih zavarovalnih strank upravlja približno 746 milijard evrov.** Poleg tega naša upravljavca premoženja PIMCO in Allianz Global Investors upravljata približno 1,8 bilijona evrov** premoženja tretjih oseb. Zahvaljujoč našemu sistematičnemu vključevanju ekoloških in družbenih meril v svoje poslovne procese in naložbene odločitve smo po indeksu trajnosti Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index) med vodilnimi v zavarovalniški panogi. Leta 2023 je več kot 157.000 zaposlenih doseglo skupni obseg poslovanja v višini 161,7 milijarde evrov in dobiček iz poslovanja skupine v višini 14,7 milijarde evrov.

_______

* Vključno z nekonsolidiranimi subjekti s strankami družbe Allianz.

**Na dan 31. marca 2024.

_______

Za te ocene kot vedno velja spodnja izjava o omejitvi odgovornosti.

Opozorilo v zvezi z izjavami o prihodnosti

Ta dokument vsebuje izjave o prihodnosti, kot so obeti ali pričakovanja, ki temeljijo na trenutnih stališčih in predpostavkah vodstva ter na katera lahko vplivajo znana in neznana tveganja ter negotovosti. Dejanski rezultati, podatki o uspešnosti ali dogodki se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v takšnih vnaprejšnjih izjavah.

Do odstopanj lahko pride zaradi sprememb dejavnikov, ki med drugim vključujejo: (i) splošne gospodarske in konkurenčne razmere v osnovni dejavnosti in na ključnih trgih družbe Allianz, (ii) uspešnost finančnih trgov (zlasti nestanovitnost trga, likvidnost in kreditni dogodki), (iii) negativno publiciteto, regulativne ukrepe ali sodne postopke v zvezi s skupino Allianz, drugimi znanimi podjetji in sektor finančnih storitev na splošno, (iv) pogostost in resnost zavarovanih škodnih dogodkov, vključno s tistimi, ki so posledica naravnih nesreč, in razvoj stroškov škode, (v) stopnje in trende umrljivosti ter obolevnosti, (vi) stopnje vztrajnosti, (vii) obseg kreditnih neplačil, (viii) stopnje obrestnih mer, (ix) menjalne tečaje, predvsem menjalni tečaj EUR/USD, (x) spremembe zakonov in predpisov, vključno z davčnimi predpisi, (xi) vpliv prevzemov, vključno s povezanimi vprašanji integracije in reorganizacijskimi ukrepi, ter (xii) splošne konkurenčne pogoje, ki v vsakem posameznem primeru veljajo na lokalni, regionalni, nacionalni in/ali svetovni ravni.

Številne od teh sprememb lahko dodatno zaostrijo teroristične dejavnosti.

Izključitev obveznosti posodabljanja

Skupina Allianz ne prevzema obveznosti za posodabljanje kakršnihkoli informacij ali izjav za prihodnost, razen tistih, ki jih moramo razkriti v skladu z zakonom.

Drugo

Podatki o čistih sredstvih, finančnem položaju in rezultatih poslovanja so pripravljeni v skladu z Mednarodnimi standardi računovodskega poročanja. To četrtletno sporočilo o poslovnih rezultatih ne predstavlja medletnega računovodskega poročila v skladu z Mednarodnim računovodskim standardom (MRS) 34. Objava predstavlja prevod nemškega četrtletnega poročila poslovnih rezultatov skupine Allianz. V primeru odstopanj se upošteva nemški izvirnik.

Opomba o varstvu zasebnih podatkov

Družba Allianz SE je zavezana k varovanju vaših osebnih podatkov. Več informacij najdete v naši izjavi o zasebnosti.